Preskočiť na hlavný obsah

Kompletný sprievodca liekmi a liečbou akné

Čo je akné?

Akné hovorí každý, preto je potrebná definícia tohto pojmu. Akné je termín, ktorý sa zvyčajne používa pre póry uzavreté mazovou hmotou (biele bodky a čierne bodky inými slovami), pustuly, uzliny alebo močové mechúre, ktoré postihujú tvár, krk, ramená, prsia, chrbát, horné časti nôh a rúk.

Akné je veľkým problémom takmer všetkých dospievajúcich a mnohých dospelých a trvá nejaký čas. Tento problém je typický pre ľudí rôzneho veku, rasy a pohlavia. Trpí ňou veľké množstvo ľudí vo všetkých krajinách sveta. Najhoršia vec na akné je škaredý vzhľad pustúl a jaziev, ktoré sú často následkom akné.

Akné má značný spoločenský efekt. Škaredé pustuly nútia veľa ľudí, aby sa ponáhľali do lekárne alebo lekárne, pretože si ľudia myslia, že akné má negatívny vplyv na ich vzájomné vzťahy. Ľudia ročne minú tisíce miliónov USD na nákup produktov proti akné.

Typy akné

  • Pupienky sú najrozšírenejším typom akné a je to typ, ktorý má väčšina ľudí, ale možno by bolo dobré dozvedieť sa aj o iných formách akné. Acne vulgaris je základný typ, ktorý zahŕňa iba čierne bodky, základnú formu kožných lézií.
  • Lezie sú malé oblasti kože, kde sa vyskytuje akné, ale pojem lézie sa nevzťahuje len na poškodenia kože spôsobené akné. Vonkajší typ čiernych bodiek je definovaný ako lézie akné a v tomto prípade mazová hmota upcháva mazové folikuly.
  • Komedóny sa nazývajú čierne bodky a biele bodky inými slovami, podľa stavu pórov, či sú uzavreté alebo otvorené. V prípade čiernych bodiek sú otvory pórov opuchnuté a vyplnené látkou tvorenou keratínom a mazovou hmotou a ich povrch je čierny. V prípade bielych bodiek sú póry uzavreté a plnené sekrečným produktom mazovej žľazy, zapáleným pod povrchom kože. Ľudia často vyberajú a vytláčajú čierne bodky. Ale robiť to doma, kde nie je sterilita, je priama cesta k zápalu tkaniva. Rôzne baktérie môžu veľmi ľahko napadnúť telo cez otvorený pór.
  • Papuly sú malá, pevná a zapálená koža, ktorá je mierne vyvýšená nad povrchom kože bez hnisu. Drobné papuly môžu vytvárať zhluky, pretože pokožka reaguje na akné.
  • Pustuly pripomínajú papuly, no vo vnútri obsahujú hnis. Hnis je tvorený zmesou baktérií, bielych krviniek a odumretých buniek kože. Oblasť okolo mazových folikulov a vlasov je typickou lokalizáciou pustúl.
  • Makulysú následky akné, vyzerajú ako červené škvrny. Makula je plochá, je to červená škvrna, trochu vyvýšená na povrchu kože. Niekoľko makúl spolu spôsobuje, že tvár človeka vyzerá, akoby bola zapálená.
  • Noduly sú pevné lézie. Zvyčajne bolia viac ako iné typy akné. Tento typ akné sa dostane hlboko do pokožky a pod ňu a v konečnom dôsledku ničí tkanivá. Odstránenie uzlín spôsobuje silné bolesti a po nich zostávajú jazvy. Tento typ akné sa veľmi ťažko lieči a jediným spôsobom liečby akné je izotretinoín.
  • Cysty istým spôsobom pripomínajú pustuly. Sú tvorené ako kapsuly a vo vnútri sa nachádza hnis, ktorý je tekutý alebo polotekutý. Majú však väčšiu veľkosť v porovnaní s pustulami a môže v nich byť infekcia. Cysty prenikajú do pokožky hlbšie a po ich ošetrení zostanú jazvičky po akné. Zo všetkých typov akné je to nodulocystické akné, ktoré je najťažšie. Len ťažko sa dajú liečiť a pomôcť môže iba izotretinoín. Izotretinoín je látka získaná z vitamínu A.

Kto má akné?

Skutočná situácia je taká, že asi každý na svete má akné. Problémy začínajú, keď príde vek puberty. Je to okolo 12 rokov a je to kvôli hormónom. Môže sa to stať u mužov aj u žien. Nezáleží na vašom pôvode a rodine. Je veľmi ťažké nájsť niekoho, kto unikol pupienkom počas celého života. V každom prípade by niečo nevyvážilo stav vašej hormonálnej osi.

Vážna liečba akné je nevyhnutná vo viac ako 40 percentách všetkých prípadov akné. Zvyčajne je celkom možné vyhnúť sa vážnej terapii, hoci nie je možné vyhnúť sa návšteve lekára. Dnešná medicína vám však ponúka široký výber produktov proti akné, ktoré môžete získať bez lekárskeho predpisu. Dávajú vám príležitosť prekonať vaše akné.

Ale nie vždy sa ľudia dokážu zbaviť akné tak rýchlo a bez ťažkostí. Akné je jedným z hlavných problémov vzhľadu od dvanástich do dvadsiatich troch rokov. Niektorí ľudia trpia vážnymi formami a iní čelia tomuto problému ako dospelí. Vo všeobecnosti je to problém mužov. Spĺňajú ho kvôli vyššej hladine androgénov v porovnaní so ženami. Ale akné žien závisí od ich cyklu plodnosti a od zmien, ktoré spôsobuje.

Ľudia zvyčajne liečia akné na tvári. Ale pupienky môžu rušiť aj osobu, ktorá sa objavuje na chrbte, zadku, rukách alebo hrudníku.

Boj s akné stojí veľa. Sociálny postoj k tomuto problému núti ľudí kupovať množstvo produktov proti akné v lekárňach alebo drogériách. Je to dôvod popularity produktov proti akné na celom svete.

Hlavné príčiny akné

Aknév žiadnom prípade nie je príjemné riešiť. Rovnako ako nie je príjemné študovať akné. Ale človek by mal pochopiť, že každý nepríjemný jav by sa mal študovať, aby ho bolo možné raz a navždy odstrániť. Ľudia študujú rôzne choroby a parazity, pretože túžia vedieť, čo robiť, aby ich odstránili zo života ľudstva.

Eliminácia „raz a navždy“ nie je prípad akné. Základné príčiny akné môžu byť naozaj rôznorodé a niekedy je prakticky nemožné tieto príčiny odstrániť. Platí to najmä vtedy, keď hovoríme o vnútorných príčinách akné: ako bojovať proti veci, ktorá je vo vás?
Hlavné príčiny akné Možno v iných prípadoch s takýmito vnútornými faktormi alebo inými problémami ľudia začnú užívať nejaké prípravky v nádeji, že to bude stačiť. Ale vo všeobecnosti to nie je príčina akné.

Základné príčiny aknésú rôzne a nie sú také jednoduché, ba vo väčšine prípadov veľmi ťažko odstrániteľné a je dobré, ak nie sú také závažné, aby ste ich zniesli. Ale v každom prípade akné trápi, otravuje a tak ďalej a tak ďalej.

Aký máte pocit, že máte akné na chrbte? Myslím, že máte nepohodlie; máte pocit, že vám na tom mieste zakaždým niečo prekáža. Môžete tiež pociťovať bolesť, postihnuté miesto môže svrbieť a vyskakovanie abscesových bielych hláv môže spôsobiť špinavé oblečenie a spodnú bielizeň.

To isté platí pre akné, ktoré sa objavuje na chrbte, na ramenách, na zadku, na nohách, rukách a iných miestach, kde sa akné môže objaviť. Navyše, ak sa akné objaví na vašich rukách (rukách) alebo chodidlách (nohách), môže to v niektorých oblastiach brániť vašej aktivite. Akné na tele vám na niektorých miestach neumožňuje nosiť obľúbené šaty a/alebo plavky.

Aký máte pocit, že máte akné na tvári? Myslím si, že okrem účinkov, ktoré spôsobuje akné na tele, budete cítiť veľké obavy o svoju poškodenú krásu.

Základné príčiny akné teda môžu byť naozaj rôzne, počnúc vnútornými príčinami, ako sú baktérie, zvýšená produkcia mazu a hormóny až po neporiadok, ale ich účinok je aj tak zlý a vyžaduje použitie produktov na liečbu akné.

Vonkajšie príčiny akné: environmentálne faktory

Ľudia sú dosť zraniteľné stvorenia. Sú vystavení množstvuvonkajších faktorov, ktoré k nim vedia byť naozaj neľútostné. A od niektorých z nich úbohé ľudstvo nemá žiadne účinné prostriedky.

Keď človek počuje takéto slová, najskôr si spomenie na nejaké sopky, tornáda alebo cunami. Stáva sa však, že človek môže byť bezmocný aj pri menšom probléme, ktorý síce nespôsobí žiadne smrteľné následky, no napriek tomu je to veľmi, veľmi nepríjemná vec. Jedným z takýchto problémov je akné.

Ľudia určite nie sú vždy takí zraniteľní a bezmocní voči akné. Existujú však niektorévonkajšie príčiny akné, ktorým sa naozaj nedá predchádzať. Niekedy je dokonca ťažké sa im vyhnúť. Medzi ne patrí predovšetkým znečistené životné prostredie, ktoré je označované ako jedna z príčin akné a nepochybne aj mnohých ďalších ochorení.

Často sa to týka ľudí, ktorí žijú vedľa veľkých priemyselných podnikov, ktorí sú, samozrejme, známi ako veľkí znečisťovatelia ovzdušia a vody. Našťastie, v posledných rokoch sa situácia s týmito podnikmi zlepšila z hľadiska životného prostredia – je to najmä preto, že vo väčšine priemyselných závodov boli vyvinuté a implementované moderné systémy čistenia plynov, ktoré umožňujú znížiť prašnosť, obsah oxidu uhoľnatého/oxidu a síry. v emisiách týchto zariadení.

Napriek tomu sa rozumie, že bývanie príliš blízko výrobných zariadení môže vašejstarostlivosti o pleť veľmi uškodiť . Týka sa to nielen ovzdušia, ale aj vody, v ktorej sa môžete kúpať či kúpať, pričom môže byť znečistená priemyselnými odpadovými vodami a rôznymi chemikáliami, ktoré sú často umývané zrážkami a pod. v riekach a jazerách. Takto kontaminovaná voda na pokožke veľmi škodí a netreba sa čudovať, ak sa vám po takomto kúpaní na niektorých častiach pokožky objaví akné.

Mali by ste sa teda informovať a vedieť, v ktorých vodných nádržiach sa neodporúča plávať.

Neubližujte si (t. j. vyberajte si a vytláčajte akné) a vždy, keď je to možné, navštevujte ekologicky čisté miesta.

Liečba akné

Prírodná liečba akné je dobre známa svojou bezpečnosťou a účinnosťou. Najpopulárnejšie a osvedčené prostriedky a spôsoby liečby akné sú uvedené nižšie.

  • Snažte sa nedotýkať sa svojej tváre. Je to dosť ťažké, ale mali by ste na to pamätať. Pri premýšľaní, čítaní alebo smiechu sa často dotýkame tváre. Nešúchajte, neškrabte ani sa nedotýkajte tváre rukami, najmä ak nie sú také čisté. Faktom je, že na našich rukách sa môže nachádzať veľa baktérií a tieto baktérie môžu zhoršiť problém s akné. Samozrejme, nie je ľahké riadiť sa touto radou, pretože vo väčšine prípadov si neuvedomujeme, že sa tak často dotýkame tváre. Len si zvyknite na kontrolu kontaktu medzi rukami a nezabúdajte si z času na čas umyť ruky.
  • Ak je vaše akné klasifikované ako mierne alebo stredne ťažké, odporúčame vám používať také produkty na akné, ako sú: pleťové masti, pleťové vody, rôzne gély a roztoky s obsahom benzoylperoxidu, kyseliny azelaovej alebo kyseliny salicylovej. Okrem toho môžu byť produkty, ktoré obsahujú benzoylperoxid, použité na akné vulgaris spôsobené Propionibacterium acnes. Benzoylperoxid tiež pomáha znižovať produkciu kožného mazu. Ďalšie problémy vrátane čiernych bodiek a bielych bodiek možno liečiť salicylovým olejom, sírou a zdrojmi. Okrem toho je kyselina salicylová dobrá pri znižovaní počtu akné tým, že vstupuje do mazových žliaz a znižuje ich nadmernú aktivitu.

Laserový chirurgický zákrok na liečbu akné

Veľký počet mužov a žien využíva laserový chirurgický zákrok na liečbu akné. Každý vie, aké nebezpečné následky môže mať anestézia. Okrem toho môže veľa ľudí pociťovať silné bolesti a potrebovať dlhý čas na liečenie, čo znamená, že nebudú úplne zapojení do svojho pracovného a rodinného života. Pacienti musia dostávať ďalšie tablety na zníženie bolesti a cena sa zvyšuje a riziká sa stávajú významnými. Mnohé pleťové vody, krémy, lieky a gély s hormónmi alebo chemickým pôvodom tiež nie sú prirodzené. Dôrazne sa odporúča zdržať sa týchto stratégií.

Ak dávate prednosť organickej liečbe akné, dôkladne si to naplánujte doma alebo so svojím lekárom. V prvom rade nesmiete očakávať okamžitý výsledok ako pri laserovej operácii. Ale s prírodnou liečbou akné nezostanú žiadne jazvy, žiadne bolestivé a časovo náročné hojenie. Pred výberom konkrétnej pilulky na liečbu akné nájdite príslušné fórum s recenziami produktov (rovnako ako fórum na liečbu akné Clearpores), skontrolujte a zoznámte sa so zoznamom jeho zložiek. Preštudujte si podrobnosti o každej zložke a zabráňte riziku alergie. Požiadajte svojho lekára o odporúčanie. Ďalším krokom je vedieť o spoločnosti, ktorá produkt vyrába. Každý uznávaný výrobca vám musí poskytnúť vzdelávacie opatrenia a úplný zoznam zložiek.

Hormonálne akné

Milióny žien vedia, kedy sa blíži ten čas v mesiaci. Hormonálne zmeny v druhej polovici cyklu zahŕňajú opuchy, kŕče, zmeny nálady a akné. Na túto tému nebolo veľa výskumov, ale odborníci sa zhodujú, že predmenštruačné akné je rozšírený stav. Je potvrdené, že takmer týždeň pred menštruáciou trpí náhlym vzplanutím akné prakticky polovica žien.

Pravidelná liečba akné, ako sú lokálne retinoidy a lokálne antibiotiká, nemusí v prípade hormonálneho akné pomôcť. Váš lekár bude schopný identifikovať, či je vaše akné hormonálne ovplyvnené nasledujúcimi indíciami:

- Akné u dospelých, ktoré sa buď objaví prvýkrát, alebo pretrváva;
- Akné pred menštruáciou;
- nepravidelná menštruácia;
- Mastnosť vašej pokožky presahuje normy;
- Hirzutizmus (problémy s rastúcimi vlasmi)
- Zvýšené hladiny androgénov vo vašej krvi.

Hoci hormonálne akné zvyčajne začína trápiť ženy vo veku 20-25 rokov, náchylné naň môžu byť dospievajúce a staršie ženy. A rizikovou skupinou sú ženy nad 30 rokov. Oblasti najčastejšie napadnuté hormonálnym akné sú spodná časť tváre – čeľusť a brada – ako aj chrbát a hrudník, pričom tvár stále zostáva najobľúbenejším miestom škvŕn a lézií.

Ako a prečo vzniká hormonálne akné, ktoré je spravidla relatívne mierne a obmedzené na občasné komedóny a malé zápalové uzliny? Vo veku deviatich alebo desiatich rokov nadobličky začnú produkovať dihydroepiandrosterón sulfát (DHEAS), androgén. O niekoľko rokov neskôr, keď sa blíži puberta, mazové žľazy zvyšujú produkciu kožného mazu, prirodzeného mazu pokožky. Stáva sa to ako dôsledok aktivity „mužských“ hormónov v ženskom tele, ako je dehydrotestosterón (DHT) a testosterón.

Príčiny hormonálneho akné

Každá žena musí čeliť niektorým veciam, ako je nadúvanie, kŕče, zmeny nálad a akné. Stáva sa to každý mesiac. Akné sa považuje za ovplyvnené hormónmi. Výskumníci však na túto tému nedostali žiadnu odpoveď – až doteraz. Posledný týždeň cyklu je charakterizovaný hormonálnym aknévzplanutiami u 50 % žien, potvrdila nedávna štúdia.

Keďže ide o špecifický druh akné, je veľmi pravdepodobné, že hormonálne akné nebude reagovať na takú tradičnú liečbu, ako sú lokálne alebo systémové antibiotiká alebo lokálne retinoidy. Existuje niekoľko nápadov, ktoré vám a vášmu lekárovi môžu pomôcť nájsť príčiny hormonálneho akné:

- Vzplanutie akné predchádza menštruačnému cyklu;
- Akné sa objavuje vždy pred menštruáciou
- Správa o nepravidelnej menštruácii
- Mastná pleť tváre, čo u vás nie je bežné
- Nadmerný rast vlasov, inak známy ako hirzutizmus
- Hladiny určitých androgénov sú zvýšené

Hormonálne akné sa najčastejšie začína vo veku 20 až 25 rokov, hoci môže postihnúť dospievajúce aj zrelé ženy vo veku nad 30 rokov (v tomto prípade je najtrvalejšie). Oblasti najčastejšie napadnuté akné sú spodná časť tváre - línia čeľuste a brada - ako aj chrbát a hrudník, pričom tvár stále zostáva najobľúbenejším miestom škvŕn a lézií. Bez ohľadu na to, že hormonálne ovplyvnené akné je len zriedka ťažké a zvyčajne sa prejavuje ako malé zápalové uzlíky a papuly, ženy trpiace týmto ochorením sa nestačia čudovať: ako to začína? Aké sú príčiny hormonálneho akné?

Po prvé, niekedy pred dosiahnutím puberty (okolo veku 9 alebo 10 rokov) začnú nadobličky uvoľňovať špecifický androgénny hormón - dihydroepiandrosterón sulfát (DHEAS). Androgény sú takzvané „mužské“ hormóny, hoci ich produkuje aj ženské telo. Ďalšími „mužskými“ hormónmi sú dehydrotestosterón (DHT) a testosterón. Všetky fungujú ako stimulanty pre mazové žľazy. Výsledkom je intenzívna povrchová tvorba kožného tuku (kožného mazu), ktorý je jednou z hlavných príčin hormonálneho akné.

To je dôvod pre akné a mastnú pleť teenagerov. Chlapci trpia na „mužské“ hormóny viac, pretože ich majú prirodzene viac. Liečba akné u dospievajúcich je mimoriadne náročná, pretože ich hormonálne hladiny sa vždy menia. V niektorých prípadoch môže byť prvá reakcia na externú terapiu dobrá, ak lekári používajú také metódy ako retinoidy a benzoylperoxid. V niektorých prípadoch je potrebné použiť antibiotiká. Najčastejšie však tieto lieky, dokonca aj v spojení s perorálnym antibiotikom, neposkytujú dlhodobý liek na liečbu akné u dospievajúcich kvôli hormonálnym zmenám. Často sú potrebné časté úpravy liečebných postupov.

Mnoho žien má tento problém v dospelosti. Niektorí iní to nemusia zažiť až do dvadsiatky alebo tridsiatky, pričom niekoľko dní pred menštruačným cyklom prechádzajú neustálymi záchvatmi. Stáva sa to preto, že ich hladina estrogénu je najvyššia uprostred cyklu (pod podmienkou, že žena nepoužíva hormonálne tabletky na kontrolu pôrodnosti). Keď sa žena blíži k menštruácii, hladina estrogénu klesá. Existuje aj ďalší hormón, ktorý môže spôsobiť hormonálne akné. Po ovulácii vaječníky produkujú progesterón, ktorý vedie k masteniu pokožky.

Hladina hormónov je tiež jednou z príčin hormonálneho akné, ktoré sa vyskytuje u tehotných žien. V dôsledku hormonálnych zmien v treťom trimestri začnú mazové žľazy produkovať veľa mazu a to je dôvod častých výronov. V zozname príčin hormonálneho akné môže byť aj menopauza. Produkcia estrogénu klesá a v organizme ženy dominuje testosterón.

Akné, ktoré vzniká počas menštruácie, nezmizne bez lekárskej pomoci. Mali by ste sa poradiť s dermatológom a nájsť produkty na akné, ktoré liečia všetky príčiny hormonálneho akné.

Najlepšie lieky na akné

Akné je vážny problém pre veľké množstvo ľudí. A mnohí z nich jednoducho stratia srdce, pretože často je ťažké rozhliadnuť sa a nakresliť nejaké míľniky v boji proti akné, len preto, že produkty na liečbu akné sú rovnako rozmanité ako príčiny akné. A aj niektoré prípravky sa dajú naozaj pomenovať akotop lieky na aknénie je zárukou, že budú účinné aj vo vašom prípade.

Použite porovnávanie. V podnikaní je celkom bežné vytvárať rôzne porovnávacie tabuľky, napríklad keď sa koná výberové konanie a musí sa vybrať úspešný predajca. V takýchto prípadoch porovnávacie tabuľky (často so systémom známok) pomáhajú spoločnosti zdôvodniť svoj výber a vybrať si najkonkurencieschopnejšiu možnosť.

To isté môžete urobiť s problémom súvisiacim s akné. Vytvorte si porovnávaciu tabuľku najlepších liekov proti akné, v ktorej môžete spomenúť hlavné vlastnosti, ktoré vám pomôžu spoznať najdôležitejšie výhody a nevýhody rôznych produktov a samozrejme dosiahnuť konečný cieľ – nájsť najlepší liek na akné, ktorý možno ľahko nájsť na fórach s recenziami produktov proti akné.

Môže to byť napr. bezpečnosť, povesť produktu atď. V tabuľke si môžete vytvoriť systém stupňov s váhou každej funkcie/ukazovateľa a súčet stupňov vám dá predstavu, aký je najlepší liek na akné .

Do svojho zoznamu funkcií môžete zahrnúť aj také vlastnosti, ako je zložitosť akcie. Komplexné produkty sú spravidla lepšie ako jednorazové. Napríklad takéto komplexné prípravky môžu pozostávať z piluliek a gélu v jednom balení.

Je to najlepšia možnosť, pretože môže pomôcť odstrániť vnútorné príčiny akné, napríklad nevhodná hladina hormónov (pomocou tabletiek), ako aj vonkajšie – zvýšená tvorba kožného mazu, upchatie kožných pórov (pomocou gélu). Určite to prinesie väčší účinok, ak sa naozaj chcete zbaviť akné. Priraďte teda tejto funkcii vysokú váhu (prioritu) v porovnávacej tabuľke najlepších liekov proti akné.

Prírodné telové mlieko proti akné

V skutočnosti nie toľko príprav môže bojovať o právo byť rovnaký. Ale každý chápe, že prírodné umývanie tela proti akné je dobrým východiskom, ak trpíte týmto nie smrteľným, ale stále veľmi nepríjemným a problémovým ochorením. Najsilnejším argumentom je, že prírodné prípravky majú vždy menej vedľajších účinkov ako tie neprirodzené.

Ak neveríte, že si môžete prečítať akýkoľvek návod na chemicky generované telové mlieko s akné a pochopíte. Vedľajšie účinky sú jednoducho rozmanité. Liečba akné na tele nie je taká jednoduchá vec a nie je ani taká bezpečná, keď užívate takéto prípravky.

Myslieť na svoje zdravie je dobrá vec a je nesporne dobré, keď premýšľate nielen o aktuálnom momente svojho zdravotného stavu, ale aj o dôsledkoch liečby, ktorú aplikujete na akúkoľvek chorobu, ktorú máte.

Aký liek teda možno použiť a považovať za vhodný na prirodzené umývanie tela s akné? Ide o rôzne bylinky, prípravky na báze minerálov a vitamínov. Existujú však aj niektoré široko používané produkty, ktoré nie sú prírodné a môžu spôsobiť vedľajšie účinky.

Prvým je benzoylperoxid. Je to pomerne dobre známy produkt na liečbu akné a má relatívne mierny účinok, takže sa často odporúča na použitie v niektorých nie veľmi ťažkých prípadoch ako všeobecný prostriedok na boj proti akné. Ale aj napriek tomu je benzoylperoxid a jeho chemicky modifikované verzie záležitosťou, ktorá pokožku vysušuje, takže môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky.

Retinoidy sú látky príbuzné vitamínu A. Vo všeobecnosti ide o niečo ako umelé analógy tohto vitamínu. Ako vitamín A by sa mal konzumovať na zlepšenie pleti a zbavenie sa akné, ako sú retinoidy užitočné pri vonkajšej liečbe akné. Ale aj tak majú umelý pôvod a môžu mať škodlivý vplyv na pokožku, najmä jeden z nich nazývaný izotretinoín. Retinoidy ako izotretinoín majú taký dlhý zoznam vedľajších účinkov, že sú viac desivé ako samotné akné.

Ako používať retinoidy na akné

Retinoidynie sú také neškodné ako napríklad prírodné prípravky na liečbu akné. Retinoidy sú v skutočnosti iba chemické látky používané na liečbu akné. Napriek tomu, že sú relatívne k retinolu (vitamín A), v skutočnosti nie sú také užitočné ako tento vitamín a na rozdiel od vitamínov by sa mali používať veľmi opatrne.

Týka sa to najmä retinoidov, ktoré sa užívajú perorálne, najmä preto, že sú účinnejšie a predpisujú sa v najťažších prípadoch (najznámejší retinoid, ktorý sa užíva perorálne, je izotretinoín – možno najsilnejší liek na liečbu akné). Hlavným dôvodom, prečo by sa retinoidy mali používať tak opatrne, je fakt, že nie sú prirodzené. Liečba akné retinoidmi je napriek tomu pomerne účinná.

Napriek tomu, že niektoré retinoidy (iba spomedzi tých, ktoré sa používajú zvonka – na niektoré lokálne oblasti pokožky) sa predávajú bez lekárskeho predpisu, neodporúča sa ich užívať bez konzultácie s lekárom. V podstate ide o lieky na akné na predpis. Ide o to, že pre svoju neprirodzenosť majú retinoidy určitévedľajšie účinky,ktoré môžu byť v niektorých prípadoch dosť závažné.

Zistite, ako používať retinoidy na akné a nájdite opatrenia, ktoré sa dôrazne odporúčajú vykonať pred výberom a používaním retinoidov:

  1. prečítajte si príručku alebo anotáciu alebo iné informácie, ktoré sú priložené k prípravku, a postupujte podľa predpisov uvedených v tejto príručke;
  2. opýtajte sa lekára na spôsob použitia a periodicitu užívania, ako aj na opatrenia potrebné pri užívaní prípravku;
  3. pozorne dodržiavajte predpísané dávkovanie;
  4. nevzdajte sa užívania prípravku, ako aj nemeňte dávkovanie bez konzultácie s lekárom;
  5. informujte lekára o akýchkoľvek vedľajších účinkoch alebo inom neočakávanom probléme, ktorý sa objaví počas liečby.

Ako používať retinoidy na akné? Možno, že používanie retinoidov nie je veľká veda, mali by ste ich však používať opatrnepretože tieto produkty nemusia byť úplne bezpečné. Ak hľadáte bezpečnejší liek, je lepšie obrátiť sa na prírodné lieky na akné.

Čo je izotretinoín?

Aké sú teda vaše znalosti o izotretinoíne? Možno ste už počuli, že izotretinoín patrí medzi retinoidy a je to synteticky vyrábaný liek používaný na liečbu akné, tak ako ostatné retinoidy. Rovnako ako izotretinoín je syntetický príbuzný s retinolom, ten je nám známy ako vitamín A. Isotretinoín však samozrejme nie je ani v jednom prípade podobný vitamínu A vo svojom účinku ani v iných parametroch spojených s pomocou tohto prípravku. Čo je teda ešte všeobecne známe o izotretinoíne?

Ľudia, ktorí o lieku vedia veľa, sú celkom prirodzene väčšinou tí, ktorí sa zaoberajú liečbou akné, teda lekári a ich pacienti. V žiadnom prípade nie je dobré byť tým druhým, pretože o izotretinoíne sú známe aj niektoré fakty, ktoré vám pri užívaní tohto lieku určite nepridajú sebavedomie. Izotretinoín, a to je hlavný dôvod, prečo by ste si pri jeho užívaní mali dávať pozor, nehovoriac o tom, že by ste sa užívania izotretinoínu mali báť.

Vidíte, izotretinoín je iba jedným z najsilnejších liekov, ktoré sa vôbec používajú na liečbu akné. A pamätajte aj na to, že nejde o prírodný produkt, takže s vaším organizmom nemusí byť tak kompatibilný, ako by mohol byť. Takže sila tohto lieku, ako aj jeho neprirodzenosť sa rovná veľmi silným vedľajším účinkom, ktoré spôsobuje. A keďže izotretinoín je najsilnejší prípravok na liečbu akné, má najzávažnejšie vedľajšie účinky. Tehotenstvoje najväčšou kontraindikáciou proti užívaniu izotretinoínu – tehotné ženy by tento liek nikdy nemali užívať, pretože môže spôsobiť veľké problémy ich budúcim deťom.

Čo s tým môžete urobiť, je buď nepoužívať izotretinoín, alebo sa mu predtým snažiť vyhnúť. Pozri, kvôli svojej sile sa izotretinoín vo všeobecnosti predpisuje len v extrémnych prípadoch. A takýmto prípadom vo všeobecnosti nie je také ťažké vyhnúť sa.

Liečba proti akné

Ak chcete liečiť akné efektívne, budete musieť nájsť tie správne produkty za primeranú cenu. s problémom. Niekedy sa môže zdať, že pri súčasnom stave trhu je ťažké ho naplniť.

Hoci existuje široká škála voľne predajných prírodných produktov starostlivosti o pleť a prípravkov proti akné, väčšina z nich v skutočnosti nefunguje a nedokáže vás dostať bližšie k zdravej čistej pleti, ktorú sľubujú. Pamätajte tiež, že aj tie doplnky, ktoré spotrebitelia najčastejšie kupujú a používajú, môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky.

Vyberte si účinnú bylinnú liečbu až po prečítaní veľkého počtu recenzií na fórach o akné a vyberte si systém starostlivosti o pleť pozostávajúci z viacerých zložiek, pretože takýto systém dokáže vyriešiť problém s akné na rôznych úrovniach.

Ďalšie tipy na liečbu akné nájdete vo fóre na liečbu akné.

Jazvy po akné

Jazvy po akné sú stopy tkaniva jazvy, ktoré za sebou zanechali pupienky po akné, ktoré neboli liečené alebo sa zapálili. Veľkosť, frekvencia a typ jaziev po akné závisí od niekoľkých genetických faktorov, ktoré sú špecifické pre každého človeka. Niektorí ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať jazvy po akné kvôli ich dedičnosti a typu pleti. To je dôvod, prečo každý, kto chce liečiť akné, sa musí uistiť, že jeho lézie sa riadne a natrvalo zahoja.

Miernym a mäkkým jazvám po akné trvá až osem týždňov, kým zmiznú. Ak liečba akné nezaberie, znova sa porozprávajte so svojím lekárom a on alebo ona vám pomôže vybrať silnejšiu liečbu akné na jazvy, ako sú retinoidy krémy na liečbu akné. To sa robí, aby sa zabránilo prasknutiu akné a aby sa umožnilo olupovanie kožných buniek okolo jaziev po akné.

Najlepší spôsob, ako sa starať o jazvy po akné, je predchádzať akné pomocou liečby akné. To môže ukončiť základnú príčinu akné, liečiť akné a nakoniec úplne zabrániť jazvám po akné.

Leto vs. akné

Leto je v plnom prúde. Väčšina ľudí trávi veľa času vonku, aby si vynahradili nekonečné zimné a jarné mesiace. Dovolenku si plánujeme vopred, robíme večierky na pláži, chodíme na prechádzky na slnku, užívame si každý slnečný deň a zabúdame na nebezpečenstvá, ktorým sme vystavení, keď trávime čas na slnku.

Nie je tajomstvom, že sa potíme viac, keď je horúce počasie. Je dokázané, že pot zhoršuje problém akné. Keď je horúco, často si utierame tvár, čo nie je dobrá voľba, ak máte akné. Najlepšie, čo môžete urobiť, je zmyť pot teplou vodou. Nezabudnite si jemne umyť tvár. V dôsledku vystavenia slnku a vetru je naša pokožka veľmi suchá. Odlupuje sa, praská a pôsobí napäto. Je veľmi ťažké liečiť akékoľvek poškodenie suchej kože. Navyše vietor prispieva k upchávaniu pórov. Preto je dôležité, aby ste sa v lete o svoju pleť starali vhodnými prípravkami na liečbu akné.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Komplexný sprievodca zväčšením prsníkov: prírodné prostriedky alebo chirurgia?

Zväčšenie pŕs Státisíce žien na celom svete si želajú väčšie prsia. Napriek tomu väčšina týchto žien nikdy nebude vykonávať žiadnu formu zväčšenia pŕs. Hoci by chceli mať väčšie prsia, tieto ženy nie sú ochotné vystavovať sa nebezpečenstvám alebo nedôstojným operáciám na zväčšenie prsníkov – a kto by ich mohol viniť? Úprimne povedané, väčšina operácií na zväčšenie prsníkov prináša menej než dokonalé výsledky. Dokonca aj ženy, ktoré sa rozhodnú pre mierne vylepšenie košíčka B alebo C, môžu skončiť s neprirodzenými alebo nerovnomernými implantátmi. Keď si uvedomíte, že u žien s implantátmi je nárast rakoviny o 21 percent, zdá sa, že operácia sotva stojí za to. Väčšina inteligentných žien by radšej žila s neuspokojivým áčkovým pohárom, ako míňať tisíce dolárov na ohrozovanie svojho zdravia kvôli väčším prsiam. Dobrou správou je, že existuje úplne prírodná bylinná alternatíva. Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré užívajú tabletky na zväčšenie prsníkov , pocítia mnohé z pozitívnych účinkov, ktor

Riziká spojené s chirurgickým zákrokom na zväčšenie prsníkov: bezpečnosť na prvom mieste!

Mnoho žien si chce zväčšiť prsia. Odpoveď možno nájsť v zavedení silikónového gélu alebo v augmentácii prsníkovými implantátmi – operácia pŕs . Každý vie, aké nebezpečné následky môže mať anestézia. Okrem toho mnohé dámy môžu trpieť silnými bolesťami a potrebujú dlhý čas na zotavenie, čo znamená, že nebudú plne zapojené do svojho pracovného a rodinného života. Pacienti musia užívať tablety na zmiernenie bolesti, pretože prsníky sú po chirurgickom zákroku veľmi boľavé a citlivé. Znamená to, že celý proces zväčšenia pŕs pomocou operácie je neuveriteľne nákladný a riskantný. Možnosti, ako sú injekcie, gély, lieky a krémy, sa dajú robiť bez premýšľania o dôsledkoch užívania chemikálií a hormónov. Snažte sa držať ďalej od týchto neprirodzených riešení. Čo presne je operácia zväčšenia pŕs a ako sa vyhnúť súvisiacim rizikám? Pred operáciou na zväčšenie prsníkov Ak uvažujete o operácii prsníka, musíte so svojím chirurgom prediskutovať podrobnosti o zväčšení prsníkov. Pýtajte sa na postup, ab

Čo je akné? Komplexný prehľad akné, pupienkov a čiernych bodiek: príznaky, príčiny, možnosti liečby.

Pri všetkých týchto rečiach o akné by sme sa mohli pokúsiť tento stav trochu definovať. Akné je bežne používaný názov pre póry upchaté kožným mazom (tiež známe ako biele bodky a čierne bodky), pupienky, uzliny alebo cysty, ktoré sa môžu objaviť na tvári, krku, ramenách, hrudníku, chrbte, nadlaktí a hornej časti nôh. Väčšina tínedžerov a veľký počet dospelých trpí akné viac či menej dlhší čas. Tento stav nie je obmedzený na žiadnu vekovú skupinu, rasu alebo pohlavie. Postihuje stovky miliónov ľudí na celom svete. Najväčšie problémy s akné sú nepríjemný vzhľad pupienkov a jazvy, ktoré môžu zanechať. Typy akné Hoci pupienky sú zďaleka najbežnejšou formou akné a s ktorou sa väčšina ľudí pravdepodobne stretne alebo s ktorou trpí, mali by ste vedieť, že existujú aj iné formy. Najjednoduchšou formou je akné vulgaris, ktoré obsahuje iba komedóny, najjednoduchšie z lézií. Lezie sú malé škvrny na koži postihnuté akné, hoci pojem „lézia“ sa neobmedzuje na zmeny spôsobené akné v kožných tk